Voor wie nog nooit van een elevator pitch heeft gehoord: hierin vertel je in één minuut over wie jij bent, wat je kan en wat je van de ander wilt. Zoals wanneer je met iemand in de lift stapt, en diegene voor het uitstappen overtuigt moet zijn van jou en je kunnen. Lastig en moeilijk, maar ook de moeite waard om eens over na te denken. Wat kun je in een elevator pitch vertellen en hoe zorg je dat deze een succes wordt?

Wat vertel je in een elevator pitch?

 • Wie je bent. Je begint met een korte intro over jezelf. Wat is je naam, waar kom je vandaan maar bovenal: wie ben je als persoon? Om daar een duidelijk beeld van te krijgen kun je het merktemplate over jezelf invullen.
 • Wat je te bieden hebt. Ben jij een goudeerlijke journalist of de meest creatieve websitebouwer? Vertel wat je kan en wat je daarmee voor de ander kan betekenen. Dreun het niet alleen op, maar bewijs het ook. Noem als journalist recente publicaties en als websitebouwer het pronkstuk uit je portfolio.
 • Hoe jij de ander kunt helpen. Wat kan jij betekenen voor je gesprekspartner? Hierbij is het belangrijk om te weten wie je tegenover je hebt. Vertel diegene dat zijn persberichten wat scherper zouden kunnen of dat het misschien anno 2015 handig is om de website responsive te maken. Probeer het niet als kritiek, maar als een duwtje in de goede richting over te brengen.
 • Wat je wil gaan doen. Je elevator pitch eindig je zo duidelijk mogelijk: met wat je van de ander wilt. Of dat nou een baan, een stage, een luisterend oor of misschien een advies is.

Tips voor succes

 • Schrijf het uit. Schrijf op wat je allemaal wilt vertellen in die minuut. Denk daarbij aan de tijd: wil je vier dingen bespreken, dan heb je voor elk maar 15 seconden. Schrijf belangrijke punten op of schrijf ‘m helemaal uit, wat voor jou het beste werkt.
 • Oefen. Rome werd niet gebouwd in één dag, en als jij nooit een kei was in presenteren zal ook je pitch niet meteen vanzelf gaan. Er zit maar één ding op en dat is oefenen, oefenen en oefenen. Voor de spiegel, voor een camera, tegen je huisgenoot…
 • Vraag om feedback. Anderen kunnen waarschijnlijk sneller de zwakke puntjes van jouw tekst aanwijzen dan jij zelf. Laat een ander je tekst lezen of doe hem voor.
 • Wees overtuigd van jezelf. Sta niet te stamelen over wat je goed kan, maar wees kort en krachtig, dit is het moment om arrogant te zijn ;-).
 • Wees enthousiast. Niets werkt overtuigender dan iemand waar de drive en passie vanaf spat. Laat merken dat jij ervoor wilt gaan!
 • Wees spontaan. Je mag een elevator pitch tot in de puntjes voorbereiden, zolang hij maar wel spontaan overkomt op de ander. Niets is zo vervelend als luisteren naar iemands spreekbeurt – over zichzelf notabene. Je gesprekpartner hoeft niet te weten dat jij er zo je best op hebt gedaan.
 • Bereid je voor op vragen. In een minuut kan je stiekem best veel vertellen. Grote kans dus dat de ander na die minuut gaat doorvragen. Waarom doe je dit? Hoe ben je hier gekomen? Zorg dat je ook antwoord kunt geven op die vragen!

Wanneer kun je een elevator pitch gebruiken?

 • Tijdens een sollicitatiegesprek. Veelgestelde vragen tijdens je sollicitatiegesprek zijn “vertel eens iets over jezelf” of “waarom wil je deze baan?”. Moeilijke vragen waarop jij vanaf nu het perfecte antwoord hebt!
 • Als ondernemer. Ben je in gesprek met een potentiële klant? Mag je een voorstel doen of een presentatie geven? Verwerk je pitch dan aan het begin van de presentatie, dan is het meteen duidelijk wie je bent en wat je kan betekenen. Bewijs je het ook nog eens door een ijzersterk plan te laten zien, dan kunnen ze écht niet om je heen.
 • Tijdens een presentatie. Waarvoor je dan ook een presentatie mag geven, het is altijd fijn en handig voor de ander om jezelf aan het begin even te introduceren, vooral als je hen nog niet kent. Start met je elevator pitch en ga daarna door met de inhoudelijke presentatie. In deze blogpost staan nog meer tips voor een ijzersterke presentatie!
 • Om te netwerken. Er wordt tegenwoordig nogal veel waarde gehecht aan netwerken en waarom ook niet. Een goed netwerk kan je veel opleveren. Maar wat zeg jij eigenlijk als iemand je vraagt wat je precies doet? Nou, dan zeg jij voortaan je elevator pitch op.

Weet jij wat je anderen moet vertellen als ze vragen wie je bent en wat je kan?

Moet je een presentatie geven? Lees dan ook mijn tips voor het geven van een presentatie die blijft hangen.

Elevator pitch

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit