Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Dingen die je (naast werk) op je cv kunt zetten


Ben je jong en heb je moeite met het vullen van je cv? Of ga je al wat jaren mee in het werkveld, maar wil je graag een andere kant op of jezelf van een andere kant laten zien? Of heb je nu even geen werk, maar wil je jezelf wel nuttig maken? Dan ben je hier goed! Ik deel dingen die je kunt doen om je cv verder aan te vullen, naast werk!

Doe vrijwilligerswerk

Helpende handen zijn op veel plekken nodig, budget is er niet altijd. Vrijwilligers zijn veel vaker nodig dan je misschien verwacht. Denk eens na over op welke manier jij je steentje bij kunt dragen, wat aansluit op het vakgebied waar jij je op wilt richten. Enkele voorbeelden van plekken waar vaak vrijwilligers nodig zijn:

  • Bij de organisatie van evenementen
  • Bij goede doelen
  • Bij stichtingen, clubs en verenigingen
  • Bij onderwijsinstellingen of studieverenigingen
  • Bij organisaties die te maken hebben met hulpbehoevende of onzelfstandige doelgroepen, zoals ouderen, gehandicapten, slachtoffers of kinderen

De mogelijkheden zijn uiteenlopend en voor veel vakgebieden is er wel vrijwilligerswerk te vinden wat erop aansluit. Met mijn communicatieachtergrond help ik zelf bijvoorbeeld met de communicatie vanuit een stichting en de PR van een evenement. Met een marketing- of bedrijfskundige achtergrond is je hulp waarschijnlijk bij veel organisaties welkom. Hetzelfde geldt als jij een financiële achtergrond hebt, omdat vrijwilligersorganisaties vaak (mede) afhankelijk zijn van sponsorgelden en/of lidmaatschappen. Zit je in de zorgsector, denk dan aan het bejaardentehuis of de EHBO-vereniging in de buurt. Of word burgerhulpverlener. Richt je je op kinderen, dan zijn er bij jou in de buurt vast ook een aantal stichtingen die bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen organiseren en daar is vaak ook alle hulp welkom.

Maar ook als je vrijwilligerswerk doet wat niets met je vakgebied te maken heeft kan dat goed op je cv staan. Het laat namelijk zien dat je graag je steentje bijdraagt en jezelf nuttig maakt.

Klus bij in je vakgebied

Je kunt ook aan de slag in je vakgebied zonder je te binden aan een vrijwilligersorganisatie of vast te zitten aan een baan. Dit is niet mogelijk in elk vakgebied, maar wie creatief denkt kan hiermee nuttige ervaring opdoen die opvalt op je cv. Help vrijwillig of tegen een vriendschappelijke bijdrage anderen met waar jij voor geleerd hebt. Of wilt gaan leren. Je kunt dit ook als ZZP’er doen, maar dan is het in principe een baan natuurlijk ;-). Een aantal ideeën:

  • Bijles geven als je docent wilt worden
  • Oppassen op kinderen als je aan de slag wilt met deze doelgroep
  • Een marketingplan schrijven, de communicatie op je nemen of PR doen voor een (nieuwe) onderneming
  • Een website, app of andere tool maken als IT ervaring
  • Een kennis met schulden of andere geldproblemen ondersteunen vanuit het financiële vakgebied
  • Als je wat meer ervaren bent: anderen coachen omtrent jouw expertise/vakgebied

Ook hier zijn er dus genoeg mogelijkheden! Om hiermee aan de slag te gaan komt het wel goed van pas als je kennissen hebt die a) weten wat jouw vakgebied is en dat je daarin ervaring op wilt doen en b) jouw hulp vanuit dit vakgebied kunnen gebruiken. Netwerken it is dus. Vertel er bijvoorbeeld over als je familie of vrienden spreekt en vraag hen of ze iemand kennen, of ga via social media op zoek.

Doenvoorcv2

Volg een online cursus

Cursussen zijn er in alle soorten en maten. Van gewoon gratis tot heel duur, van een uur tot maandenlang en van online op je laptop tot een locatie heel ver weg. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je geen budget hebt om op reis te gaan voor je cursus of een cursus te kopen. Dan zijn er nog heel veel mogelijkheden! Er zijn namelijk genoeg gratis online cursussen te vinden. Zéker als je Engels kan. En tijd investeren om iets in je vakgebied bij te leren staat altijd goed op je cv.

Ga eens op deze sites op zoek naar een cursus die jou interesseert:

  • Coursera: een Engelse database met (gratis) cursussen, zelfs van topuniversiteiten als Stanford.
  • Learnit: gratis Nederlandse cursussen in de communicatie, management & IT sector.
  • Udacity: een heleboel Engelse cursussen in de IT/marketingsector, o.a. door Google.
  • Udemy: enorm grote Nederlandse en Engelse database met meer dan 40.000 cursussen, waarvan een heleboel gratis.

Ik heb ook een aantal online cursussen die je in élk vakgebied verder helpen! Bekijk deze bijvoorbeeld eens:

Start een blog

Wie zegt dat een blog je alleen kunt helpen als je journalist/schrijfster/communicatiespecialist wilt worden geloof ik niet. Een blog laat echt niet alleen maar zien hoe goed je kunt schrijven. Een blog kan je wat mij betreft altijd helpen, of je nu schrijft over je vakgebied of niet. Op je cv ermee dus!

Niet over je vakgebied bloggen

Al blog je over je katten, het hebben en onderhouden van een blog toont dat je niet bang bent om je ergens in vast te bijten én dat je zelf initiatief toont. Jij hebt iets gemaakt over een onderwerp dat jou interesseert. Dat je daarmee ook nog anderen enthousiast maakt is natuurlijk helemaal mooi. Als je al een langere tijd blogt, laat dat zien dat je consistent iets kunt volhouden zonder extrinsieke motivatie (jij bent immers de baas over jouw blog). Tot slot laat het zien dat je niet bang bent om dingen op te schrijven en je mening te delen met de wereld. Want of je nu persoonlijk blogt of niet; je persoonlijkheid komt er vaak wel in terug.

Wel over je vakgebied bloggen

Als je stukjes schrijft over bijvoorbeeld de ontwikkelingen in je vakgebied, hoe je bijvoorbeeld tegen een bepaald aspect aankijkt, wat je zelf voor ervaring hebt opgedaan en noem maar op, laat je daarmee in één klap zien écht geïnteresseerd te zijn. Zeker als dit oprechte stukken zijn en jij duidelijk je best doet om er iets tofs van te maken, ongeacht hoe (on)aantrekkelijk je vakgebied misschien voor de buitenwereld lijkt. Een aantal ideeën waar je mee aan de slag kunt gaan:

  • Wat zijn de laatste ontwikkelingen en wat is jouw mening hierover
  • Wat voor ervaring heb je opgedaan en wat heb je hiervan geleerd
  • Wat zou je (toekomstig) studenten binnen jouw vakgebied willen meegeven
  • Welke tips heb je voor mensen die minder ver zijn in het vakgebied als jij
  • Hoe zie jij het vakgebied over 1, 2, 5 of 10 jaar voor je
  • Hoe zie jij jezelf in het vakgebied over 1, 2, 5 of 10 jaar
  • Jouw mening over een bepaald onderdeel van het vakgebied
  • Waarom je hebt gekozen voor dit vakgebied of hoe je erin bent gerold
  • Wat jouw doel is binnen dit vakgebied, wat wil je bereiken, wil je een verschil maken
  • En natuurlijk: wat kun je binnen jouw vakgebied doen, behalve werken, om ervaring op te doen: wat voor vrijwilligerswerk, welke ecursussen

Genoeg mogelijkheden dus! En mocht je schrijven maar niets vinden, dan kun je dit natuurlijk ook door middel van video of audio doen.

Schrijf je niet graag?

Dan zijn er ook genoeg andere opties! Wat dacht je van een YouTube kanaal over iets wat jou interesseert? Of een podcast? Fotografie? Maar ook helemaal ‘offline’, bijvoorbeeld in de vorm van je eigen meubels maken of kleding opknappen. Laten zien dat jij van niets, iets kunt maken toont proactiviteit, creativiteit en doorzettingsvermogen!

Leer een vaardigheid

Maak de nieuwste/handigste/belangrijkste tools binnen jouw vakgebied eigen. Wat deze “tools”, of vaardigheden, precies zijn is voor ieder vakgebied anders. Sommige vaardigheden komen in veel vakgebieden van pas, zoals het leren van een extra taal. Hier vind je een aantal ideeën voor vaardigheden die je jezelf zou kunnen aanleren.

  • Een taal: bij internationaal georiënteerde bedrijven is het vaak een pré als je meerdere talen eigen bent. Engels, Duits en Frans worden in Nederland volgens mij het meest gevraagd. Maar ga zeker voor een andere taal als deze jou meer aanspreekt! Dan zal het leren waarschijnlijk ook gemakkelijker gaan.
  • Een online taal: in de IT sector, maar ook in andere sectoren, kan het handig zijn als je kennis hebt van online talen. HTML en CSS vormen hierbij vaak de basis. Hier heb ik zelf ook redelijk wat basiskennis van en dit is al vaak van pas gekomen! Verder ben ik geen pro, maar denk ook eens aan talen als PHP, Javascript of een taal waarmee je apps en/of programma’s kunt ontwikkelen.
  • Programma’s: iedereen weet hoe Word werkt en waarschijnlijk kun je ook een Powerpointpresentatie maken. Maar waarschijnlijk zijn er voor jouw vakgebied nog meer programma’s waarvan het handig is om er je weg in te kennen. Een designer kan aan de slag met Photoshop, Illustrator en InDesign, in marketing komt kennis van een tool als Google Analytics van pas en in de onderzoekswereld kun je niet om SPSS heen. Heb je geen toegang tot de belangrijkste programma’s of tools? Kijk of je via een organisatie, onderwijsinstellingen of bedrijf iets kunt regelen. Jij doet bijvoorbeeld wat werk voor hen en bespaart zo tijd, jij krijgt er ervaring voor terug.
  • Verdiep je in wat je al kent: Natuurlijk kun je omgaan met Excel, maar met dat programma is nog véél meer mogelijk dan jij nu waarschijnlijk kunt. Ga op zoek naar de mogelijkheden (volg bijvoorbeeld een online cursus!) en word een pro. Naast Excel zijn er nog veel meer programma’s of andere zaken die je nu wel kent, maar waar nog veel meer uit te halen valt. Wat dacht je van een opfriscursus van de taal waarin je ooit eindexamen deed?

Wil jij jezelf nuttig maken en alles uit je dag halen?

Dan heb ik nog iets voor je! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis de checklist voor een productieve dag. Deze invulbare checklist helpt je om in 5 stappen je dag slim te plannen en productief te zijn, zodat je alle dingen die je wilt doen voor je cv, ook echt gedaan krijgt! Vul het formulier in:

Meld je aan voor e-mails en ontvang gratis checklist voor een productieve dag!

Wil jij meer uit je dag halen en productiever worden? Meld je aan voor mijn e-mails met productiviteitstips en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de checklist ‘in 5 stappen naar een productieve dag’:

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

13 gedachten over “Dingen die je (naast werk) op je cv kunt zetten”

  1. Heel handig artikel! Ik heb zelf nog geen CV gemaakt, maar daar moet ik maar eens aan beginnen. Vanaf mijn 14e doe ik al vrijwilligerswerk, dus dat zet ik er zeker op :)

    Beantwoorden
  2. Nuttige tips! Ik twijfel altijd of ik mijn blog erop moet zetten. Nog niet gedaan, maar misschien als ik weer ga solliciteren doe ik het toch wel :)

    Beantwoorden
    • Ja het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je voor solliciteert, maar ik denk dat het in veel gevallen alleen maar positief is dat je blogt!

      Beantwoorden
  3. Dank voor je tips! Wat je zegt over vrijwilligerswerk vind ik heel waardevol. Ik deed dit ook toen ik pas was afgestudeerd en ook tijdens mijn studie al. En fijn dat je wat gratis cursussen noemt, ik heb gezien wat bijscholing op het gebied van communicatie kost en dat is niet mis.

    Beantwoorden
    • Goed bezig! Kan zo leerzaam zijn en bij veel organisaties kunnen ze het hard gebruiken denk ik. En inderdaad, als je zelf de kosten draagt voor bijscholing (niet door bijv. werkgever) dan kan het aardig oplopen. Natuurlijk zeggen de kosten ook wat over de kwaliteit, maar ik denk dat je zeker iets aan de gratis cursussen kunt hebben!

      Beantwoorden
  4. Ik ben best wel tevreden over mijn CV, omdat-ie best wel uitgebreid is haha. Ik ben uitgegaan van de onderdelen van het LinkedIn-profiel en zet eigenlijk alles erop wat ook maar een beetje te maken heeft met wie ik ben en wat ik kan, dus ook mijn blogs en al het schrijfwerk dat ik vrijwillig doe voor sites. Is fijn!

    Beantwoorden
    • Ah goed bezig! Volgens mij doe jij inderdaad een heleboel :-) Mocht je dan gaan solliciteren kun je ook de dingen uitlichten die het best bij de functie passen, dan heb je wat om uit te kiezen zeg maar!

      Beantwoorden
  5. Wat een goede en uitgebreide blogpost! Ik deed er altijd wat lacherig over, maar inmiddels merk ik dat mijn blog echt een toevoeging is aan mijn CV. Als suggestie voor online cursussen zou ik je nog CodeCademy willen tippen, hier kun je gratis online oefenen in coderen. Ook iets wat goed van pas kan komen!

    Beantwoorden
    • Dankjewel Marlous! En ja dat is het zeker. Als ik het me goed herinner studeer je ook in de communicatierichting en daar past het wat mij betreft heel goed bij! En goede aanvulling, CodeCademy, dat kan inderdaad heel erg van pas komen! Ben al vaak blij geweest dat ik “vroeger” basiskennis HTML heb opgedaan haha, komt zo vaak van pas inderdaad.

      Beantwoorden
  6. Heb er nooit aan gedacht om mijn blog ook op mijn cv te zetten. Niet dat ik het binnenkort nodig heb, maar ik denk wel dat het een goede aanvulling zou zijn.
    En bij die cursussen ga ik ook eens rondneuzen!

    Beantwoorden
  7. Super nuttig artikel! Die cursussen ga ik ook eens opzoeken. Thanx voor de tips, ga hier zeker wat mee doen deze zomer :)

    P.S. Waar heb je dat schriftje op de foto’s vandaan? Ik zoek echt al tijden naar zo’n schriftje/notitieboekje met zo’n planning/kalender deel erop.

    Beantwoorden
    • Dankjewel!! Ik hoop dat je er iets aan hebt :-)! Het notitieboekje komt van Muji, ze hebben geen winkels in Nederland maar volgens mij verzenden ze wel naar NL vanuit hun webshop. Aan de binnenkant vind je 8×6 vakjes op elke pagina, waarbij de verticale rijen elk een dag van een week zijn + links een leeg vakje waar je bijv. een weeknr of uitleg kan invullen. Ik moet zeggen dat ik ‘m nog niet super actief gebruik maar hij lijkt mij heel handig voor bijv. gewoontes of om bij te houden hoe vaak je iets op een dag hebt gedaan (denk: aantal stappen oid)!

      Beantwoorden

Plaats een reactie