Als je jong bent kun je nooit jaren werkervaring hebben. Gelukkig kun je ook op andere manieren laten zien dat je graag je best doet en enthousiast wordt van je vakgebied. Ga aan de slag met één van de onderstaande dingen en zorg dat je deze straks op je cv kunt zetten!

Ook in andere situaties komt deze lijst van pas. Een voorbeeld: door omstandigheden heb je nu tijd, maar geen werk. Je neemt bewust een tussenjaar, wacht tot je studie begint, bent op zoek naar een baan of neemt bewust een break. Ga dan met onderstaande ideeën aan de slag om een “gat” op je cv te voorkomen!

Doe vrijwilligerswerk

Helpende handen zijn op veel plekken nodig, budget is er niet altijd. Vrijwilligers zijn veel vaker nodig dan je misschien verwacht. Denk eens na over op welke manier jij je steentje bij kunt dragen, wat aansluit op het vakgebied waar jij je op wilt richten. Enkele voorbeelden van plekken waar vaak vrijwilligers nodig zijn:

 • Bij de organisatie van evenementen
 • Bij goede doelen
 • Bij stichtingen, clubs en verenigingen
 • Bij onderwijsinstellingen of studieverenigingen
 • Bij organisaties die te maken hebben met hulpbehoevende of onzelfstandige doelgroepen, zoals ouderen, gehandicapten, slachtoffers of kinderen

De mogelijkheden zijn uiteenlopend en voor veel vakgebieden is er wel vrijwilligerswerk te vinden wat erop aansluit. Met mijn communicatieachtergrond help ik zelf bijvoorbeeld met de communicatie vanuit een stichting en de PR van een evenement. Met een marketing- of bedrijfskundige achtergrond is je hulp waarschijnlijk bij veel organisaties welkom. Hetzelfde geldt als jij een financiële achtergrond hebt, omdat vrijwilligersorganisaties vaak (mede) afhankelijk zijn van sponsorgelden en/of lidmaatschappen. Zit je in de zorgsector, denk dan aan het bejaardentehuis of de EHBO-vereniging in de buurt. Of word burgerhulpverlener. Richt je je op kinderen, dan zijn er bij jou in de buurt vast ook een aantal stichtingen die bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen organiseren en daar is vaak ook alle hulp welkom.

Maar ook als je vrijwilligerswerk doet wat niets met je vakgebied te maken heeft kan dat goed op je cv staan. Het laat namelijk zien dat je graag je steentje bijdraagt en jezelf nuttig maakt.

Klus bij in je vakgebied

Je kunt ook aan de slag in je vakgebied zonder je te binden aan een vrijwilligersorganisatie of vast te zitten aan een baan. Dit is niet mogelijk in elk vakgebied, maar wie creatief denkt kan hiermee nuttige ervaring opdoen die opvalt op je cv. Help vrijwillig of tegen een vriendschappelijke bijdrage anderen met waar jij voor geleerd hebt. Of wilt gaan leren. Je kunt dit ook als ZZP’er doen, maar dan is het in principe een baan natuurlijk ;-). Een aantal ideeën:

 • Bijles geven als je docent wilt worden
 • Oppassen op kinderen als je aan de slag wilt met deze doelgroep
 • Een marketingplan schrijven, de communicatie op je nemen of PR doen voor een (nieuwe) onderneming
 • Een website, app of andere tool maken als IT ervaring
 • Een kennis met schulden of andere geldproblemen ondersteunen vanuit het financiële vakgebied
 • Als je wat meer ervaren bent: anderen coachen omtrent jouw expertise/vakgebied

Ook hier zijn er dus genoeg mogelijkheden! Om hiermee aan de slag te gaan komt het wel goed van pas als je kennissen hebt die a) weten wat jouw vakgebied is en dat je daarin ervaring op wilt doen en b) jouw hulp vanuit dit vakgebied kunnen gebruiken. Netwerken it is dus. Vertel er bijvoorbeeld over als je familie of vrienden spreekt en vraag hen of ze iemand kennen, of ga via social media op zoek.

Doenvoorcv2

Volg een online cursus

Cursussen zijn er in alle soorten en maten. Van gewoon gratis tot heel duur, van een uur tot maandenlang en van online op je laptop tot een locatie heel ver weg. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je geen budget hebt om op reis te gaan voor je cursus of een cursus te kopen. Dan zijn er nog heel veel mogelijkheden! Er zijn namelijk genoeg gratis online cursussen te vinden. Zéker als je Engels kan. En tijd investeren om iets in je vakgebied bij te leren staat altijd goed op je cv.

Ga eens op deze sites op zoek naar een cursus die jou interesseert:

 • Coursera: een Engelse database met (gratis) cursussen, zelfs van topuniversiteiten als Stanford.
 • Learnit: gratis Nederlandse cursussen in de communicatie, management & IT sector.
 • Open2Study: ongeveer 50 gratis Engelse cursussen in uiteenlopende vakgebieden.
 • Udacity: een heleboel Engelse cursussen in de IT/marketingsector, o.a. door Google.
 • Udemy: enorm grote Engelse database met meer dan 40.000 cursussen, waarvan een heleboel gratis.

En er zijn ongetwijfeld nog veel meer cursussen te vinden als je specifiek op zoek gaat naar een cursus in jouw vakgebied!

Start een blog

Wie zegt dat een blog je alleen kunt helpen als je journalist/schrijfster/communicatiespecialist wilt worden geloof ik niet. Een blog laat echt niet alleen maar zien hoe goed je kunt schrijven. Een blog kan je wat mij betreft altijd helpen, of je nu schrijft over je vakgebied of niet. Op je cv ermee dus!

Niet over je vakgebied bloggen

Al blog je over je katten, het hebben en onderhouden van een blog toont dat je niet bang bent om je ergens in vast te bijten én dat je zelf initiatief toont. Jij hebt iets gemaakt over een onderwerp dat jou interesseert. Dat je daarmee ook nog anderen enthousiast maakt is natuurlijk helemaal mooi. Als je al een langere tijd blogt, laat dat zien dat je consistent iets kunt volhouden zonder extrinsieke motivatie (jij bent immers de baas over jouw blog). Tot slot laat het zien dat je niet bang bent om dingen op te schrijven en je mening te delen met de wereld. Want of je nu persoonlijk blogt of niet; je persoonlijkheid komt er vaak wel in terug.

Wel over je vakgebied bloggen

Als je stukjes schrijft over bijvoorbeeld de ontwikkelingen in je vakgebied, hoe je bijvoorbeeld tegen een bepaald aspect aankijkt, wat je zelf voor ervaring hebt opgedaan en noem maar op, laat je daarmee in één klap zien écht geïnteresseerd te zijn. Zeker als dit oprechte stukken zijn en jij duidelijk je best doet om er iets tofs van te maken, ongeacht hoe (on)aantrekkelijk je vakgebied misschien voor de buitenwereld lijkt. Een aantal ideeën waar je mee aan de slag kunt gaan:

 • Wat zijn de laatste ontwikkelingen en wat is jouw mening hierover
 • Wat voor ervaring heb je opgedaan en wat heb je hiervan geleerd
 • Wat zou je (toekomstig) studenten binnen jouw vakgebied willen meegeven
 • Welke tips heb je voor mensen die minder ver zijn in het vakgebied als jij
 • Hoe zie jij het vakgebied over 1, 2, 5 of 10 jaar voor je
 • Hoe zie jij jezelf in het vakgebied over 1, 2, 5 of 10 jaar
 • Jouw mening over een bepaald onderdeel van het vakgebied
 • Waarom je hebt gekozen voor dit vakgebied of hoe je erin bent gerold
 • Wat jouw doel is binnen dit vakgebied, wat wil je bereiken, wil je een verschil maken
 • En natuurlijk: wat kun je binnen jouw vakgebied doen, behalve werken, om ervaring op te doen: wat voor vrijwilligerswerk, welke ecursussen

Genoeg mogelijkheden dus! En mocht je schrijven maar niets vinden, dan kun je dit natuurlijk ook door middel van video of audio doen.

Leer een vaardigheid

Maak de nieuwste/handigste/belangrijkste tools binnen jouw vakgebied eigen. Wat deze “tools”, of vaardigheden, precies zijn is voor ieder vakgebied anders. Sommige vaardigheden komen in veel vakgebieden van pas, zoals het leren van een extra taal. Hier vind je een aantal ideeën voor vaardigheden die je jezelf zou kunnen aanleren.

 • Een taal: bij internationaal georiënteerde bedrijven is het vaak een pré als je meerdere talen eigen bent. Engels, Duits en Frans worden in Nederland volgens mij het meest gevraagd. Maar ga zeker voor een andere taal als deze jou meer aanspreekt! Dan zal het leren waarschijnlijk ook gemakkelijker gaan.
 • Een online taal: in de IT sector, maar ook in andere sectoren, kan het handig zijn als je kennis hebt van online talen. HTML en CSS vormen hierbij vaak de basis. Hier heb ik zelf ook redelijk wat basiskennis van en dit is al vaak van pas gekomen! Verder ben ik geen pro, maar denk ook eens aan talen als PHP, Javascript of een taal waarmee je apps en/of programma’s kunt ontwikkelen.
 • Programma’s: iedereen weet hoe Word werkt en waarschijnlijk kun je ook een Powerpointpresentatie maken. Maar waarschijnlijk zijn er voor jouw vakgebied nog meer programma’s waarvan het handig is om er je weg in te kennen. Een designer kan aan de slag met Photoshop, Illustrator en InDesign, in marketing komt kennis van een tool als Google Analytics van pas en in de onderzoekswereld kun je niet om SPSS heen. Heb je geen toegang tot de belangrijkste programma’s of tools? Kijk of je via een organisatie, onderwijsinstellingen of bedrijf iets kunt regelen. Jij doet bijvoorbeeld wat werk voor hen en bespaart zo tijd, jij krijgt er ervaring voor terug.
 • Verdiep je in wat je al kent: Natuurlijk kun je omgaan met Excel, maar met dat programma is nog véél meer mogelijk dan jij nu waarschijnlijk kunt. Ga op zoek naar de mogelijkheden (volg bijvoorbeeld een online cursus!) en word een pro. Naast Excel zijn er nog veel meer programma’s of andere zaken die je nu wel kent, maar waar nog veel meer uit te halen valt. Wat dacht je van een opfriscursus van de taal waarin je ooit eindexamen deed?

Doe jij naast studie of werk iets binnen je vakgebied, voor op je cv? Of zou je dit willen doen?

Pin deze inspiratie voor op je cv op Pinterest:

Doenvoorcv4

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit