Sinds augustus werk ik full time bij een heel leuk online marketingbureau waar ik het erg naar mijn zin heb. Maar dat betekende wel het einde van mijn studentenleven: geen vrij in te delen studietijd en af en toe een les, maar vijf dagen van huis. Hoe combineer je dat met een blog?

Hoe ik bloggen en werken combineer

Tijdens mijn studie was ik voor mijn gevoel best wel vrij in het indelen van tijd. Ik zat bijna nooit volle dagen op school, had wel eens tussenuren en ook gewoon helemaal vrije dagen (behalve in de periodes dat ik stage liep natuurlijk). Daardoor bleef er vaak voldoende tijd over voor mijn blog. Met een baan is dat automatisch anders en blijft er minder vrije tijd over. En niet te vergeten dat ik ook nog een heleboel andere hobby’s heb die ook allemaal tijd kosten. Hoe en waarom ik dan toch nog een blog bijhoud?! Ik deel mijn ervaringen en tips!

Goed plannen

Full time werken en bloggen betekent beter plannen. Cliché maar waar. Waar ik tijdens mijn studie vaak nog altijd wel ergens een vrije ochtend of middag had gedurende de week, heb ik nu standaard vijf dagen lang overdag geen tijd. Heb ik mijn avonden ook volgepland, tja dan is er gewoon geen tijd om te bloggen.

Of je het nu leuk vindt of niet, als je bloggen combineert met werken en regelmatig content wilt plaatsen vereist dat een beetje plan- en vooruitdenkwerk. Soms vind ik dat zelf ook lastig, want als ik een keer een volle week en vol weekend heb blijft er gewoon geen tijd over. En soms heb ik wel tijd, maar er gewoon echt even geen zin in of heb ik echt geen inspiratie.

Mijn doel is dus ook om wat verder vooruit te werken. Ik merk sowieso dat ik veel makkelijker blog schrijf als er geen druk op zit, als ik niet nu iets “MOET” plaatsen van mezelf. En dat gevoel heb ik dus niet wanneer er al wat anders klaarstaat. Dus zolang ik m’n eigen planning voorblijf gaat het goed.

Kiezen om te bloggen

Ik schrijf blogs allemaal ’s avonds of in het weekend. Maar moet je dan niet leuks doen? Of juist niks doen? Hoor ik je denken ;-).

Het ding is, ik vind dit leuk en ik voel me altijd happy wanneer ik productief met mijn blog bezig ben geweest. Dat in tegenstelling tot wanneer ik de hele dag een Netflix marathon heb gehouden of wanneer ik de hele dag winkels heb bezocht en uiteindelijk met twee kledingstukken thuiskom. Dan voel ik me maar meh. Ik word blij van bloggen en dus maak ik er tijd voor.

En vergeet niet dat ik naast bloggen ook nog een heleboel andere hobby’s heb. Natuurlijk kan ik gerust een hele dag kwijt zijn aan mijn blog, maar dat is ook vaak genoeg niet zo. Maar het is wel zo dat iedereen evenveel tijd heeft. Wanneer je ervoor kiest om die op te maken aan bloggen, kun je andere dingen niet doen. En dat merk je vooral goed als je minder vrije tijd hebt.

Doorzettingsvermogen

Na een hele dag werken is het toch ook voor mij verleidelijk om Netflix op te zetten en de hele avond niets meer uit te voeren. Of om eindeloos door blogs heen te klikken. Bloggen vereist dan net een beetje meer energie en dus is het verleidelijk om het niet te doen. Ik merk dan ook wel dat bloggen naast een baan net wat meer doorzettingsvermogen kost dan wanneer je sowieso al veel vrije tijd hebt en je prima zowel kunt Netflixen als kunt bloggen.

Wanneer ik de afweging maak tussen bloggen en Netflixen probeer ik me altijd in te denken waar ik me achteraf blijer door ga voelen en dat is dus na het bloggen. Dan voel ik me productief in plaats van loom. En niet te vergeten dat het makkelijker is om te stoppen met bloggen dan om een film of serie af te zetten wanneer ik wil gaan slapen. Bijkomend voordeel is dus dat ik vaak eerder naar bed ga ;-).

Niet te streng zijn voor jezelf

Misschien verwarrend, maar hoewel bloggen naast een baan doorzettingsvermogen kost vind ik ook zeker dat je niet te streng moet zijn voor jezelf. Dan maar een week geen blog, of dan reageer ik maar iets later op een reactie. Het is een hobby, als het even niet lukt is dat oké!

Ik wil er geen andere leuke dingen voor moeten laten. Met plannen is dat deels te voorkomen, maar niet altijd. Maar wanneer ik iets niet doe, wil ik dat doen omdat ik er geen zin in heb en niet omdat ik “moet” bloggen of wat dan ook. Oftewel ik probeer altijd te kiezen voor waar ik het meeste zin in heb :-).

Daarnaast vind ik het sowieso meer dan voldoende om één keer per week iets te plaatsen, dus wanneer ik dat doe ben ik tevreden. Door dat doel te stellen denk ik nooit “er moet eigenlijk vaker iets online”.

Stoppen?!

Ik kan me heel goed voorstellen dat een baan een goede reden is om te stoppen met een blog. Naast je studie heb je waarschijnlijk tijd over en is bloggen een goede opvulling van die tijd. Als je full time werkt moet je tijd maken voor een blog. En of je dat graag doet of niet, zegt denk ik genoeg over hoe leuk je het écht vindt. Als je merkt dat je er tegenop gaat zien om iets te plaatsen, of er gewoon vrijwel nooit meer tijd voor maakt, is dat misschien het juiste moment om te stoppen. Of in ieder geval om een pauze zonder einddatum in te lassen.

Zelf vind ik het veel te leuk om te stoppen, ook al is het wat lastiger plannen. Maar wie weet denk ik daar over een tijd ook weer heel anders over… Voorlopig in ieder geval niet. Maar als combineren voor jou geen optie is waar je blij van wordt, dan moet je keuzes maken.

Combineer jij je blog met full time werken? Wat vind jij daarvan en wat zijn jouw tips?

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit