Begin het jaar goed op school of op je werk!


Een nieuw jaar, met of zonder goede voornemens. Of je daar nu wel of niet aan doet, een nieuw jaar is een mooie aanleiding om goed van start te gaan op school of op je werk. Zo rond de jaarwisseling gebeurt er vaak van alles; op school heb je waarschijnlijk net tentamens achter de rug of liggen ze in januari op de loer, terwijl er op je werk mogelijk regels, strategieën, budgetten of andere zaken veranderen.

Nieuw jaar, nieuwe kansen

De start van een nieuw jaar voelt vaak toch (in ieder geval voor mij) als iets afsluiten en opnieuw beginnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En waarom geen gebruik maken van dat idee? Natuurlijk kan een nieuwe start altijd gemaakt worden, maar juist nu geef ik je een duwtje in de goede richting. Aan onderstaande dingen kun je bijvoorbeeld wat meer aandacht besteden om jouw werk- of studieprestaties te verbeteren!

1. Maak een planning

Zet op een rijtje wat je moet doen. Ja, dit kost tijd, maar zo kun je wel beter inschatten hoe lang je nog nodig hebt om alles te doen wat je wilde doen en vergeet je minder snel iets. Hier vind je tips voor het maken van een dagplanning!

2. 1 uur per dag verdieping

Besteed één uur per dag aan iets waarvan jij het belangrijk vindt om je erin te verdiepen. Dat kan het lezen van dat ene managementboek zijn, het doornemen van die moeilijke strategie of misschien wel een documentaire kijken of cursus volgen over een toekomststap, zoals een promotie, eigen bedrijf of carrièreswitch. Studeer je nog? Denk dan aan het verdiepen in wat jij specifiek leuk vind of juist het ontdekken van wat dat is.

3. Gezond eten

Natuurlijk, de meningen zijn verdeeld over wat gezond is. Maar die vijf glazen cola, drie chocoladerepen, twee stukken taart en broodje hamburger als lunch kunnen nooit goed voor jou zijn, noch voor je werkprestaties. Suiker en slechte vetten staan niet bepaald bekend om de goede invloed die ze op je hersenen hebben. En ook niet op de rest van je lichaam trouwens.

4. Schrijf op wat je wilt bereiken

Een diploma? Een promotie? Een andere werkgever? Meer klanten? Laat het jaar niet aan je voorbij glippen, maar bedenk wat er in het komende jaar voor jou moet gaan gebeuren en make it happen!

5. Clean desk policy

Opgeruimd bureau, opgeruimd hoofd. Werk aan een tafel waar alleen hetgeen op ligt wat je nodig hebt en je concentratie zal een stuk hoger zijn. Spendeer daar bijvoorbeeld elke ochtend je eerste vijf minuten aan.

6. Neem ook rust

Een beetje tegenstrijdig misschien, maar rust is heel belangrijk om goed te presteren op je werk of op school. Door alsmaar door te gaan word je moe, raak je uitgeput, krijg je spierpijn, kun je niet goed slapen, krijg je hoofdpijn en ga zo maar door. Allemaal dingen waarmee je het jaar niet wilt beginnen. Slaap genoeg en doe veel leuke dingen!

7. Praat erover

Heb je ideeën of juist twijfels? Praat erover met iemand! Je collega’s zijn misschien wel hartstikke blij met jouw creatieve input en bij twijfels over “of dit het nou is” biedt je vriendin vast een troostende schouder en een doos chocolade. Daarna bedenken jullie samen wat je aan de situatie kunt doen!

8. Je wekker zetten én opstaan

Blijft lastig hè… Sta eens op tijd op, ontbijt rustig met een kop thee en denk iets zorgvuldiger na over wat je aantrekt en meeneemt (of doe dat de avond ervoor!).

Zie jij een nieuw jaar ook als een nieuwe kans? Waar ga jij in 2015 mee aan de slag qua werk of studie?

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. stappenplan productieve dag!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een gratis 5 stappenplan voor een productieve dag!

9 gedachten over “Begin het jaar goed op school of op je werk!”

  1. Handige tips! Ik heb het momenteel ook erg druk op school en ik maak ook zeer regelmatig een goede planning. Dat geeft echt structuur en rust in mijn hoofd en ik vind het altijd zo leuk om dingetjes te kunnen afstrepen :) maar inderdaad, rusten is ook erg belangrijk. Soms voel ik mijn eigen grenzen niet zo goed aan en ga ik maar door… Gelukkig heb ik dan mijn vriend die me er aan herinnert om voldoende pauzes te nemen. Haha nu lijk ik een echte strever hé ;)

    Beantwoorden

Plaats een reactie