Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Verschillen tussen hbo en universiteit


Tijdens mijn studietijd heb ik zowel hbo als aan de universiteit gestudeerd. Ik heb een hbo bacheloropleiding communicatie gevolgd, en vervolgens ben ik doorgegaan naar de universiteit, waar ik een master heb afgerond. Hierdoor heb ik een beetje van beide kunnen proeven. Voor iedereen die twijfelt tussen hbo en universiteit, of gewoon benieuwd is naar de verschillen; dit is wat er – wat mij betreft – anders is aan de twee.

PS houd wel in de gaten dat ik hier een hbo bachelor en universitaire master vergelijk, dus in principe twee verschillende niveaus. Ik heb nooit een bacheloropleiding aan de universiteit gedaan dus daar kan ik je helaas niets over vertellen!

Contacturen

Op het hbo heb je over het algemeen meer contacturen dan op de universiteit. Daar staat tegenover dat je op de universiteit veel meer zelfstandig moet doen. Dit heeft voor- en nadelen. Logisch: op hbo maak je vaak langere dagen, waarna je niet heel veel meer thuis hoeft te doen. Andersom hoef je minder vaak naar de universiteit, maar kost het maken van opdrachten en leren wel meer tijd. Voor de universiteit heb je meer discipline nodig, maar daar krijg je wel vrijheid voor terug. Je kunt die studie-uurtjes immers flexibel plannen!

Lesstof

Op het hbo leerde ik voornamelijk uit praktische boeken en op de universiteit las ik vooral heel veel wetenschappelijke artikelen. Ook een aantal boeken, maar vooral artikelen. Het is maar net wat je fijn vindt. Boeken zijn vaak praktischer en makkelijker leesbaar, omdat de belangrijkste modellen en conclusies uit onderzoeken hierin worden genoemd. Bij wetenschappelijke artikelen wordt in detail ingegaan op het onderzoek dat gedaan is. Hierdoor zijn deze moeilijker, maar krijg je ook meer achtergrondinformatie, waardoor je beter weet waarom een conclusie wordt getrokken en hoe dat gemeten is. Meer diepgang dus.

Toetsing

Op het hbo was het vooral belangrijk om de nodige schema’s, modellen en rijtjes te kennen. Deze moest je kunnen opnoemen, uitleggen en invullen. Op de universiteit moest je deze modellen eerst uit een onderzoek halen, dan uit je hoofd leren en op het tentamen vaak toepassen of bijvoorbeeld de link met een ander onderzoek of model uitleggen. Het leren hiervoor kost meer tijd, maar het is ook meer een uitdaging. Wel focus je op de universiteit vaak op minder vakken tegelijkertijd dan op het hbo.

PS tips voor het leren van tentamens vind je in deze blogpost.

Begeleiding

Op hbo heb je volgens mij altijd een SLB’er (= studieloopbaanbegeleider), eigenlijk zoals je op de middelbare school een mentor hebt. SLB-gesprekken zijn vaak verplicht. Tijdens zo’n gesprek praat je met je SLB’er over hoe het gaat en waar je mogelijk tegenaan loopt. Handig als je het moeilijk vindt of de opleiding anders is dan verwacht, want dit kun je met hem/haar bespreken. Als het allemaal goed gaat zijn deze gesprekken vaak zo voorbij, want ja wat valt er dan te bespreken? Als je op de universiteit met iemand wil praten over je opleiding en hoe het gaat, kan dat zeker wel, maar is het wel de bedoeling dat je hier zelf het initiatief voor neemt. Niemand houdt je zomaar in de gaten, je bent zelf verantwoordelijk.

Stage lopen

Volgens mij is het op alle hbo-opleidingen verplicht om stage te lopen. Hierdoor doe je ervaring op in de bedrijfswereld en krijg je een beeld van hoe het straks zal zijn als je afgestudeerd bent en gaat werken. Op de universiteit is dit meestal niet verplicht. Er zijn wel mogelijkheden, vooral in je bachelor, en ik zou het je zeker aanraden om daar gebruik van te maken, want het is super leerzaam! Wel loop je hierdoor volgens mij mogelijk studievertraging op, dus dat is een afweging die je moet maken. Op het hbo is dit meegerekend in je studietijd, vaak loop je gedurende je studie een paar dagen per week stage of juist twee keer een half jaar full time.

Groepswerk

Zowel op het hbo als op de universiteit moet je werken in groepen. Logisch, want later werk je ook nooit in je eentje. Zelfs als je ZZP’er wordt heb je te maken met klanten, tussenpersonen en andere mensen om je heen. Daar alvast mee om leren gaan is mooi meegenomen. Op welke manier je in groepen moet werken is afhankelijk van je opleiding. Op hbo stond bij mij vaak het ene semester in het teken van theorie, waarna ik tentamens had, en het andere semester in het teken van groepsprojecten, waarna je opdrachten moet inleveren en deze soms moest verdedigen; maar dit is lang niet het geval op alle opleidingen. Meestal heb je volgens mij gewoon één of meerdere vakken waarbij je in een groep wordt ingedeeld, met als doel om een groepsopdracht tot een goed einde te brengen.

Scriptie

Ik schreef al eens een uitgebreid artikel over het schrijven van een scriptie, dat lees je hier. Hierin bespreek ik wat kort de verschillen zijn tussen het schrijven van een scriptie aan het hbo en op de universiteit. Het komt erop neer dat scripties eigenlijk altijd om het doen van onderzoek draaien, maar dat er wel verschillen zijn tussen de manier waarop je dat doet.

Wat heeft mijn voorkeur?

Misschien ben je na het lezen benieuwd geworden naar wat ik beter of leuker vond, hbo of universiteit. Ik ben er zelf ontzettend blij mee dat ik eerst hbo heb gevolgd en daarna naar de universiteit ben gegaan. Op het hbo heb ik de basis geleerd, heel veel praktische opdrachten gedaan en natuurlijk stage gelopen. Op de universiteit was er wat meer diepgang en heb ik gewoon heel veel geleerd.

Ik hoop dat ik mensen die voor deze keuze staan, of misschien twijfelen over hun huidige opleiding, hiermee een beetje kan helpen!

Ben je benieuwd waarom ik destijds heb gekozen om door te gaan van hbo naar de universiteit? Dat vertelde ik in deze blogpost.

Mocht je nog vragen of aanvullingen hebben, bijvoorbeeld als het bij jouw opleiding anders was, laat dan zeker even een reactie achter!

Tas op de foto: Cowboysbag Bridgewater

Wil je deze blogpost bewaren? Pin hem op Pinterest!

Hbo en universiteit

(Deze blogpost bevat affiliate links, lees hier meer)

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

18 gedachten over “Verschillen tussen hbo en universiteit”

  1. Zelf heb ik ook eerst een bachelor gedaan op het HBO en ben ik nu bezig met een master op de universiteit. Ik ken herken enorm veel in je artikel! Wat ik ook een groot verschil vind (bij mijn opleidingen dan), is dat je de theorie die je op het HBO krijgt gewoon voor waar moet nemen. Op de universiteit moet je heel anders naar teksten kijken. Wij moeten vaak ook kritisch zijn en zeggen wat fout is gedaan in de wetenschappelijke artikelen. Dat vereist een hele andere houding, maar ik vind het wel goed. Daardoor stimuleer je wel je kritisch denkvermogen.

    Beantwoorden
    • Oh wat fijn om te horen dat je zo veel herkent. En inderdaad, op de universiteit word je geleerd om veel kritischer te zijn – wat ik inderdaad ook heel goed vind, want je neemt dingen minder snel aan voor waar. Een stukje minder naïef zeg maar :-)

      Beantwoorden
  2. Interessant! Ik twijfel nog erg tussen een master of gewoon gaan werken. Welke master heb jij gevolgd? Er is zoveel keuze joh, wordt er gewoon kriebelig van haha.

    Beantwoorden
    • Ik heb Communicatie & Informatiewetenschappen gedaan, op de UvT! Leek mij eigenlijk al snel het leukste, vooral omdat je ál je vakken zelf mocht kiezen en dus alleen maar vakken volgt die je echt interessant vindt. En voor mij was dat qua locatie ook ideaal dus dat maakte de keuze ook weer makkelijker :-).

      Beantwoorden
  3. Wat een goed artikel. IIk heb één jaar op het hbo gezeten. Het was niks voor mij al die verplichtingen toen ben ik na het behalen van de propedeuse naar de universiteit gegaan. Ik vind de manier van werken echt heerlijk, terwijl anderen er juist heel veel moeite mee hebben. De verschillen die jij hier omschrijft herken ik ook heel erg!

    Beantwoorden
    • Ja het is maar net wat je fijn vindt. Ik ben blij dat ik een combi heb gedaan maar kan ook goed begrijpen dat sommigen HBO maar niets vinden, en als je het niveau op de uni dan aan kan is dat een betere optie.

      Beantwoorden
  4. Handig om dit op een rijtje te zien, goed artikel! Ik heb gekozen voor de universiteit, maar ik weet nog dat ik echt lang getwijfeld heb. Het zijn zulke verschillende soorten scholing! Echt belangrijk om iets te kiezen wat goed bij je past, maar dat is soms lastig.

    Beantwoorden
    • Ja heel lastig! Ik heb geluk gehad dat ik heel blij was met mijn keuze, maar kan mensen die switchen ook goed begrijpen, want van tevoren is het lastig inschatten hoe iets is zeg maar.

      Beantwoorden
  5. Ik zit zelf op de universiteit, maar ik denk soms wel dat ik als ik opnieuw zou mogen kiezen, ik misschien toch liever voor hbo was gegaan, vanwege het praktische aspect. Ik doe nu zelf de Master Engelse Letterkunde en hoewel de meeste vakken erg interessant zijn, vraag ik mij soms wel af wat ik in vredesnaam aan alle informatie die ik krijg ga hebben tijdens de rest van mijn leven haha!

    Beantwoorden
    • Hmm ja kan ik me voorstellen. Maar ik denk dat het op HBO ook maar net aan ligt wat voor studie je doet. Bij sommige studies “word” je gewoon iets, maar bij wat ik heb gedaan (Communicatie) lagen eigenlijk na het HBO nog alle wegen open. Uiteindelijk word het denk ik toch pas specifieker wanneer je bijv. specifieke ervaring opdoet dankzij werk, cursus, etc. Voordeel van HBO is wat dat betreft wel de stage, want zo doe je ervaring op en kom je erachter wat er wel en niet wat voor je is. Misschien heb je al wel een stage gelopen maar mocht het nog een optie voor je zijn raad ik het zeker aan!

      Beantwoorden
  6. Ik heb ook beide gedaan en ik vond het hbo vreselijk! Ik vond het niveau niet aansluiten bij mijn kennis, er wat nauwelijks ruimte voor differentiatie en al opdrachten waar me veel te schools.

    Ik moet er wel bijleggen dat ik mijn hbo na mijn 30ste deed (dus na de universiteit) en al een aantal jaar werkervaring had. Misschien was het me op mijn 18de beter bevallen.

    Beantwoorden
    • Hmm ja dat kan ik me wel voorstellen. HBO is wel echt voorbereiding op, dus met jaren werkervaring denk ik dat het misschien kan overkomen alsof je een stap terug doet zeg maar, zeker als je ook al universiteit hebt gedaan! Wat dat betreft vond ik HBO ook een goede tussenstap als het ware (tussen middelbare school – werk/uni), maar kan goed begrijpen dat het niets voor jou was.

      Beantwoorden
  7. Wat interessant om te lezen dit! Zelf ben ik totaal niet thuis in alles wat met universiteit te maken heeft, ik heb eerst mbo gedaan en doe nu kunstacademie. Tja, mijn vak bestaat ook niet echt op universitair niveau haha.

    Beantwoorden
    • Oh ja kan me indenken dat dat weer een totaal andere manier van leren en sowieso “school” is zeg maar. En dat dit je echt allemaal niet bekend voorkomt haha :-).

      Beantwoorden
  8. Goed stuk! Ik vind dit echt hele nuttige informatie, zeker omdat ik wellicht nog voor een universitaire studie ga als ik mijn hbo-bachelor heb. Weet ik wat beter wat me eventueel te wachten staat!

    Beantwoorden
  9. Super handig artikel! Ik zit nu op hbo maar vraag mij weleens af of ik niet beter bij wo pas. Nu ik jouw artikel lees denk ik dat ik niet zo goed bij wo pas eigenlijk, ik irriteer mij namelijk altijd aan die kleine details die je soms moet leren haha.

    Beantwoorden
  10. Wat een handig artikel voor toekomstige studenten! Ik heb eerste drie maanden op de universiteit gezeten, om vervolgens erachter te komen dat dit toch niets voor mij was. Vervolgens heb ik een HBO opleiding afgerond en volg ik nu nog een master. Achteraf ben ik nog heel blij met deze stap, het kost uiteindelijk een jaar langer, maar voor mijn persoonlijke ontwikkeling was dit veel beter.

    Eerlijk: ik vind die diepgang en dat wetenschappelijke gezeur nog altijd vervelend aan de universiteit, maar dat ik neem ik maar voor lief als ik straks dat mooie diploma in mijn handen heb :)

    Beantwoorden
    • Ah dankjewel! Ik ben inderdaad ook blij dat ik eerst HBO heb gedaan, al vond ik de universiteit denk ik niet zo vervelend als jou ;-). Maar als je dat niets vind is de “omweg” via HBO wel een uitkomst om uiteindelijk toch een master te halen lijkt mij.

      Beantwoorden

Plaats een reactie