Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Gezond eten: wat is dat voor mij?


Ik heb voor mezelf op een rijtje gezet waar gezond eten voor mij voor staat en hoe ik gezond eet maar het tegelijkertijd ook leuk en makkelijk houd. Door gezond te eten voel ik me beter én word ik productiever, reden genoeg om dit onderwerp aan te snijden!

Gezond eten is wat mij betreft een reuze interessant, maar ook heel vermoeiend onderwerp. Iedereen heeft er een (andere) mening over en je kunt het nooit helemaal goed doen. Niemand weet volgens mij 100% wat het perfecte dieet is (en soms wil je gewoon taart of kroketten eten, of niet dan?). Maar er zijn vier “regels” die ik voor mezelf aanhoud om gezond te eten en het tegelijkertijd leuk te houden, die voor mij alle vier even belangrijk zijn. Dit zijn ze:

Gezond eten is natuurlijk eten

Laat ik beginnen met mijn basisregel. Als er één ding is wat ik van alle verhalen over gezond eten heb opgestoken, is dat je het beste zo veel mogelijk onbewerkte producten kunt eten. Producten zonder ingrediëntenlijst of met maar één ingrediënt. Ik probeer dan ook om te zorgen dat ik vooral dit soort producten eet. Hierbij kun je denken aan groenten, fruit, noten, zaden, vette vis (zalm!) en gevogelte (kip/kalkoen). Ik reken ook volkoren producten, sommige granen en zaden tot deze groep, zoals havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst, quinoa, speltproducten enzovoorts. En kruiden! Kruiden zijn een gezonde manier om smaak te geven aan eten en ik gebruik ze dan ook véél.

Maar als je niet zo veel kennis hebt van gezond eten en er niet vaak over leest, is het veel makkelijker om andersom te denken. Die pastasaus met 25 ingrediënten is niet gezond, net zoals een pak sinaasappelsap waar amper een sinaasappel in zit (of de sinaasappels zijn zo bewerkt dat het ook niet meer gezond is). En al zijn kruiden heel gezond, de meeste kruidenmixen of sauspakjes zijn dat niet, omdat hier heel veel zout aan toegevoegd is. Koken zonder pakjes en zakjes dus! En altijd even de ingrediënten checken.

Gezond eten is variëren

Avocado is heel gezond, tomaten zijn heel gezond, ui is heel gezond… En daar kun je bijvoorbeeld hele lekkere gezonde guacamole mee maken. Maar elke dag guacamole eten? Zou ik dan weer niet doen. Want je lichaam wil het liefst juist heel veel verschillende voedingstoffen binnenkrijgen, en die haal je – hoe verrassend – uit verschillende soorten eten.

Toch hoef je niet elke dag een nieuw toverkunstje te proberen. Zo lunch ik váák met salade, maar doordat ik alles afwissel (de soort sla, verschillende soorten groente, verschillende soorten fruit, verschillende kruiden, verschillende noten, verschillende pitten/zaden, zalm/kip/ei etc afwisselen) is een salade nooit hetzelfde. Natuurlijk is het logisch dat je de ene week veel rucola eet als je een zak rucola in huis hebt en de andere week veel ijsbergsla eet als je een krop ijsbergsla in huis hebt, maar het gaat erom dat je dan in ieder geval elke week afwisselt.

Ook een keer iets ongezonds eten (of toevoegen aan een maaltijd, zoals een saus) is wat mij betreft niet erg, zolang je het maar afwisselt met producten die wél goed voor je zijn.

Tot slot houd je het ook gewoon leuk door steeds nieuwe dingen te proberen! Zoek een leuk (en gezond) recept op, liefst met bijvoorbeeld groenten die je normaal niet zo snel zou eten, en ga aan de slag! Misschien ontdek je zo wel iets wat je héél lekker vindt, en zo niet dan heb je in ieder geval gevarieerd gegeten.

Gezond eten is leren

Als natuurlijk eten mijn basisregel is, dan is dit mijn belangrijkste regel. Gezond eten is simpelweg onmogelijk als je niet weet wat gezond eten is. Als je écht wilt leren wat gezond eten is (en dus niet door bijvoorbeeld punten te tellen), dan moet je erover leren. Leuk of niet, dat betekent toch echt: boeken lezen, filmpjes kijken en op de hoogte blijven van nieuwe ontdekkingen. En dat alles ook nog met een korreltje zout nemen, want er is heel veel onzin te vinden. Maar je kunt alleen maar bepalen welke informatie jij onzin vindt, als je een beeld hebt van wat gezond eten is, waar jij achter staat. Meningen variëren namelijk over bijna alles. Ook ik vraag me váák af of ik het goed doe. Maar meer dan erover lezen, het opzoeken als je het niet weet en gewoon je gevoel volgen kun je volgens mij niet doen (als je het leuk wilt houden).

Het voordeel van leren over gezond eten is trouwens niet alleen dat je meer over gezond eten weet. Het motiveert ook enorm. Heel stom maar waar: als ik een boek aan het lezen ben waarin staat wat allemaal de risico’s zijn van (onder andere) die reep chocolade en hoe slecht het écht voor je is, kan ik die een stuk beter laten liggen. En als ik dan ook nog lees over waarom groenten en fruit precies zo gezond zijn, reken maar dat deze nog net niet naar mijn bord rennen. Regelmatig over gezond eten lezen kan dus ook heel motiverend werken. Het kan je net weer even dat duwtje in de goede richting geven!

En heb je een hekel aan lezen? Dan zijn er zó veel alternatieven. Wat dacht je van audioboeken, podcasts, video’s, evenementen… Lezen niet leuk vinden is geen excuus!

Gezond eten is het leuk houden

Misschien denk je nu: wat saai, altijd groenten en fruit eten en leven op salades en havermout. Nou dat sowieso niet, ik word altijd het meest blij van eten als ik in een “gezonde fase” zit (na het lezen van een boek dus bijvoorbeeld), juist omdat ik dan heel veel nieuwe dingen probeer, veel varieer en me gewoon goed voel. Gezond eten kan super leuk zijn! Als je maar de motivatie hebt om je best ervoor te doen.

Maar daarnaast weet ik óók wel dat leven op groenten en fruit gewoon niet realistisch is. Altijd maar taartjes en snacks afwijzen is niet aardig, niet leuk én niet lekker. En ik eet dat stukje taart en die bitterbal dan ook gewoon! En als je aan de andere kant van de wereld bent waar ze donuts kunnen maken als de beste: waarom zou je er dan geen nemen? (Oké dit is geen goed verhaal, want in New York heb ik echt heel ongezond gegeten hahaha.) Maar het gaat erom dat je het met mate doet. Een stukje taart is prima, maar dan liever niet ook nog een halve zak chips en patat met mayonaise als avondmaal. En soms kan dat ook weer wel! Als je maar een beetje streng bent voor jezelf en daarna weer terug springt op je gezonde levensstijl. (PS de 80/20 regel kan hierbij helpen!)

Maar ik herken ook wel de volgende situatie: je neemt een stukje taart, dus denk je: nu ben ik toch al ongezond bezig, dan kan die worst en die kaas en die chocolade en die bamihap en en en en er ook nog wel bij. En voor je het weet heb je he-le-maal geen zin meer in die hele gezonde levensstijl. Daarvoor heb ik een snelle tip die je misschien gaat helpen om dit in de hand te houden:

Bedenk of je je er achteraf beter door gaat voelen

Het is NIET leuk en NIET makkelijk om zo te denken, maar het kan wel erg helpen. Want wanneer voel jij je beter: na het eten van een portie friet of na het eten van een salade? Na een avond op de bank hangen en je training afzeggen, of na een rondje hardlopen (hoe belabberd het ook ging)?

Door je te bedenken hoe je je achteraf gaat voelen, kies je waarschijnlijk veel sneller voor de gezonde optie, want van gezond eten (en van sporten!) ga je je nu eenmaal goed en fit voelen.

Hoe kijk jij aan tegen gezond eten? Heb jij ook zulke “principes” die jou helpen gezonder te leven?

Pin dit op Pinterest:

Gezondeten3

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

6 gedachten over “Gezond eten: wat is dat voor mij?”

  1. Altijd interessant te lezen hoe iemand anders gezond eet en daarover denkt! Ik herken me wel in jouw verhaal eigenlijk. Ik denk dat gezond eten ook te maken heeft met bewust zijn van wat je eigenlijk eet. En daarvoor zijn die ingrediëntenlijsten nodig. Ik lees altijd eerst wat ik koop. Eigenlijk zijn dat zoals je zei altijd pure producten. Ik zou nooit een pot pastasaus kopen maar maak het dan zelf. En ja hier gaat er ook wel eens een chocolaatje naar binnen ;) Al koop ik nooit snoep of chips oid, beter dat soort dingen niet in huis hebben Haha.

    Beantwoorden
    • Ja precies! Ik probeer ook vooral die “pure” producten te gebruiken, en geen pakjes en zakjes. Maar als ik dan zondig dan vaak ook meteen goed met chocolade of frietjes of nou ja je snapt het ;-). Ik woon nu bij mijn ouders waar altijd wel wat in huis is maar als ik op mijzelf ga wonen dan wil ik inderdaad ook liever niet te veel slechts in huis hebben!

      Beantwoorden
  2. Ik las net ergens anders ook een blogje over iemand die ook bezig met gezond eten. Ik vind deze regels zo mooi en het bewijst maar weer dat de keuzes die je maakt zoveel kunnen veranderen. Daar heb je geen dieet voor nodig want een dosis disciplines en bewust nadenken over je voeding helpt al.

    Beantwoorden
    • Ja precies! Liever richtlijnen, wat vagere grenzen en zondigen dan een streng dieet wat ik never nooit mijn hele leven ga volhouden. Het scheelt misschien dat ik niet gezond eet om bijvoorbeeld af te vallen, maar als dat wel nodig was dan zou ik het denk ik alsnog op deze manier doen (maar dan wellicht wat minder zondigen haha).

      Beantwoorden
  3. Ik probeer mij er iets meer in te verdiepen en sluit me aan bij jouw regels, breng het alleen nog niet altijd in de praktijk ;-) Gewoon af en toe even terug naar de basis en een beetje logisch nadenken, dan kom je een heel eind!

    Beantwoorden
    • Haha nee ik eet de ene week ook een stuk gezonder als de andere week hoor. Maar inderdaad logisch denken helpt! Ik mag dan genoeg snacken, over het algemeen zijn m’n maaltijden een stuk gezonder dan een paar jaar terug en weet ik ook een stuk beter wat “gezond” dan voor mij is en waar ik me goed van ga voelen!

      Beantwoorden

Plaats een reactie