Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Bullet journal methode: wat is het en hoe begin je ermee?


De bullet journal methode is een populaire methode om te plannen in een notitieboek. Maar hoe werkt de bullet journal methode eigenlijk precies en hoe begin je ermee? Ik leg het je uit!

Wat is de bullet journal methode?

De bullet journal methode is een methode waarmee je je aantekeningen gemakkelijk in een notitieboek kunt organiseren. Het helpt je om op een slimme manier je gedachten en taken uit je hoofd te halen en op papier op te schrijven. Ook kun je hiermee op een overzichtelijke manier een planning op papier maken. Je gebruikt verschillende soorten ‘bullets’ (opsommingstekens) om aan te geven wat dat wat je opgeschreven hebt precies inhoudt.

Welke soorten bullets zijn er in het bullet journal?

Er zijn drie basissoorten bullets:

  • Taken: gesymboliseerd met een punt; geven dingen aan die je nog moet doen
  • Notities: gesymboliseerd met een streepje; geven dingen aan die je niet wilt vergeten
  • Evenementen: gesymboliseerd met een open cirkel; geven dingen aan die nog gaan gebeuren

De bullets maken het makkelijk om snel aantekeningen te maken, waarvan het gelijk duidelijk is wat de bedoeling ervan is.

Je kunt deze bullets steeds door elkaar gebruiken, zodat je op een simpele manier al je aantekeningen georganiseerd bij elkaar hebt staan.

Op de website van het bullet journal lees je meer over deze manier van aantekeningen maken en hierop staan ook een aantal voorbeelden.

Werken met collecties in een bullet journal

Bij de bullet journal methode gaat het niet alleen maar om ter plekke notities maken, maar ook om het verder vooruit plannen en verzamelen van informatie in een notitieboek. Daarvoor zijn de collecties bedoeld.

Een collectie is een lijst waar informatie verzameld wordt over één onderwerp.

Bekende collecties die je kunt maken, zijn:

  • De ‘Monthly Log’: Hierbij kijk je vooruit naar de komende maand; welke dingen staan er in de agenda en welke taken wil je gaan doen?
  • De ‘Future Log’: Hierbij kijk je verder dan een maand vooruit. Je schrijft hier op wat er al staat gepland voor de toekomst.
  • Aangepaste collecties: Lijsten die je maakt omdat je deze ergens voor nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een paklijst voor de vakantie, een lijst van restaurants waar je nog wilt eten of een lijst met dingen die je nog wilt doen voor dat ene project op je werk. 

Om overzicht te houden, kun je voorin je bullet journal notitieboek ruimte vrijhouden voor een inhoudsopgave. Hierin kun je dan aangeven welke collectie op welke pagina in het notitieboek te vinden is. 

Waarom is het bullet journal zo handig?

De bullet journal methode is voor mij de handigste methode die er is om in een papieren notitieboek een overzichtelijke planning te maken. Dat heeft 3 redenen:

Alles staat op één plek

Door de bullet journal werkwijze te gebruiken kun je alles wat je maar wilt kwijt in één notitieboek. Een collectie voeg je toe aan je inhoudsopgave, en vanuit je dagelijkse to do lijstjes kun je met paginanummers werken om naar de collectie te verwijzen. 

Doordat alles op één plek staat is het makkelijk om even terug te bladeren om te checken of er nog iets open staat. Je houdt dus ook nog eens makkelijk overzicht over wat je nog niet gedaan of afgemaakt hebt.

Je kunt het helemaal naar eigen wens gebruiken

Doordat je een bullet journal op papier maakt, kun je het gemakkelijk helemaal aanpassen naar jouw wensen. Je zit niet vast aan wat er wel of niet kan, zoals dat bij een app wel het geval is. Je kunt zelf kiezen:

  • Wat jouw indeling wordt
  • Welke bullets je wel en niet gebruikt
  • Hoe je jouw bullet journal eruit laat zien
  • Hoe ver je vooruit plant
  • Hoeveel notities je toevoegt

En ga zo maar door! Doordat je letterlijk een leeg canvas gebruikt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Je hebt meer zicht op het complete plaatje

Je kunt het bullet journal gebruiken om voor vandaag aantekeningen te maken, maar je kunt ook prima op de lange termijn plannen. Met behulp van de ‘Monthly Log’ kijk je bijvoorbeeld een maand vooruit. Zo kijk je niet alleen naar je planning voor vandaag, maar ook naar wat je op de lange termijn te wachten staat.

Maar je kunt ook zonder problemen nog verder vooruitkijken en bijvoorbeeld je jaarplanning erin maken. In mijn blogartikel over de bullet journal jaarplanning geef ik daarvoor 5 handige tips!

Beginnen met het bullet journal: zo ga je vandaag nog aan de slag!

Ben je overtuigd en wil je ook aan de slag gaan? Mooi! Ik deel hoe jij aan de slag kunt gaan in 6 stappen.

1. Kies een mooi notitieboek

Alles wat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de bullet journal methode, is een notitieboek. En je kunt hiervoor elk notitieboek wat je maar wilt gebruiken.

Zoek je nog een mooi notitieboek? Dit zijn mijn twee grootste aanraders:

  • HEMA: Voor leuke, maar ook zeer betaalbare notitieboeken
  • Moleskine: Voor een simpel, degelijk notitieboek van hoge kwaliteit

2. Verzamel wat je al hebt

Je maakt vast al ergens lijstjes. Met de bullet journal methode kun je al deze lijsten op één plek verwerken. Verzamel daarom alle rondslingerende notitieboeken, losse papieren en post its die je beter wilt gaan organiseren.

Focus hierbij vooral op de ‘openstaande’ lijsten. Waar heb je acties die je nog op moet pakken verzameld? Waar staan dingen die je echt niet mag vergeten?

3. Maak een plan voor jouw bullet journal

Voordat je als een kip zonder kop je bullet journal gaat vullen, is het zinvol om na te denken over hoe jij het aan wilt pakken.

Beantwoord bijvoorbeeld de volgende vragen voor jezelf:

  • Welke bullets wil je gaan gebruiken?
  • Wil je alleen aantekeningen maken in je bullet journal voor vandaag, of ook verder vooruit plannen?
  • Als je vooruit wilt plannen, hoe ver wil je vooruit plannen?
  • Welke collecties wil je gaan gebruiken?

Schrijf dit voor jezelf op, zodat je weet hoe je aan de slag wilt gaan.

Kijk ook naar alles wat je bij stap 2 verzameld hebt. Hoe kun je dit verwerken in jouw bullet journal?

Ik raad je aan om in ieder geval één grote takenlijst te maken, waarop álles staat wat je ooit nog wilt doen.

Als je voor een jaar vooruit wilt gaan plannen, lees dan ook het artikel over de bullet journal jaarplanning.

Werk je graag met doelen? Ik kan het je aanraden! Lees ook het artikel over het stellen van doelen in je bullet journal.

4. Start met de inhoudsopgave

Als je in een nieuw notitieboek begint, start dan met het vrijhouden van ruimte vooraan, voor de inhoudsopgave. 

Nummer ook gelijk de eerste +/- 20 pagina’s zodat je zometeen je inhoudsopgave ook direct kun gaan vullen.

5. Maak de gewenste collecties aan

Nadat je de inhoudsopgave hebt gevuld, kun je aan de slag! Vul jouw bullet journal met de collecties die je wilt gaan gebruiken, op de volgorde die jij het meest logisch vindt. Zo zal je bijvoorbeeld waarschijnlijk eerst een Monthly Log maken en dan pas beginnen met dagelijkse aantekeningen.

Vul ook je notitieboek verder met wat er nog open staat vanuit de aantekeningen die je bij stap 2 verzameld hebt. Zet alles wat je nog wilt gebruiken over naar je bullet journal.

6. Gebruik je bullet journal

Wanneer alles er in staat, is het tijd om de methode ook écht te gaan gebruiken! Het bullet journal is niet iets waar je maar één keer per dag in kijkt.

Je kunt je bullet journal notitieboek het beste gedurende de dag open naast je hebben liggen. Zodra je dan iets te binnen schiet, kun je dat gelijk opschrijven in je bullet journal.

Bedenk je later dat er nog andere informatie is die er nog bij zou moeten? Dat is geen probleem, maak een collectie aan, verwerk het in je inhoudsopgave en verwijs hiernaartoe vanuit de juiste pagina’s.

Een haalbare bullet journal planning maken

Tijd om aan de slag te gaan met het maken van jouw planning in je bullet journal! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet te veel of te weinig plant op een dag? Hoe zorg je dat je de dagen niet gefrustreerd eindigt omdat je elke dag opnieuw dezelfde taken in je bullet journal zet, en het maar niet lukt om ze ook echt te dóén? Ik heb iets voor je! Bij aanmelding voor mijn e-mails ontvang je nu namelijk gratis de checklist haalbare planning, die je steeds erbij kunt pakken als je je planning gaat maken in je bullet journal, om ervoor te zorgen dat je planning elke dag haalbaar is. Vul het formulier in:

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Bullet journal benodigdheden

Wil je aan de slag met het bullet journal? Dan kun je deze producten misschien wel goed gebruiken!

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 4 februari 2016, maar sindsdien volledig geüpdatet om de kwaliteit te verbeteren.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

45 gedachten over “Bullet journal methode: wat is het en hoe begin je ermee?”

  1. Ik gebruik ook een bullet journal en vind het superfijn! De ene keer ben ik er wat meer mee bezig dan de andere keer en soms zijn het ook alleen maar to do lijstjes, maar het werkt wel heel goed. Ligt er een beetje aan hoe je het wilt gebruiken denk ik, en het kan op allerlei manieren – dat is zo leuk! Die freebie heb ik trouwens gedownload, superleuke dingen staan daarop zeg!

    Beantwoorden
    • Ja klopt dat heb ik ook. Als ik een dag weg ben sla ik het ook meestal over. En inderdaad het ideale is dat je het gewoon op je eigen manier kunt doen en zo veel of weinig kunt aanpassen als je zelf wil!

      Beantwoorden
  2. Ooit – ergens vorig jaar – ben ik met een bullet journal begonnen. Eigenlijk had ik hem helemaal niet overzichtelijk, haha. Dus ik ben blij dat jij er ook een leuke freebie bij hebt gedaan. Ik ga de bullet journal methode weer eens oppakken! Nu nog even een leuk notitieboekje scoren, haha. Waar heb jij die handige, gekleurde tabjes vandaan? Dat maakt het nog overzichtelijker om de specifieke hoofdstukken van elkaar te onderscheiden natuurlijk.

    Beantwoorden
    • Ah super leuk! En goede reden voor een nieuw notitieboekje ;-). Die tabjes komen van HEMA als het goed is! Erg handig, alleen niet als je hem mee wilt nemen want ze zitten niet echt goed ‘vast’ zeg maar. Dus dan zou je bijv. beter van die mini post its kunnen pakken.

      Beantwoorden
  3. Ik kende de methode nog niet , maar ik vind de vakantie een geweldige periode om me er eens mee bezig te houden. Ik zoek zelf al heel lang eens een goede manier om te plannen, misschien word het deze wel.

    Beantwoorden
  4. Lijkt me echt iets voor mij… Eens kijken of ik daarmee orde kan scheppen in mijn chaotische hoofd. Maar de freebie downloaden lukt niet, ik krijg 2 blanco pagina’s, jammer!

    Beantwoorden
  5. Hallo Linda,
    Wanneer ik de bullet journal lijsten wil downloaden, krijg ik 3 lege pagina’s…
    Misschien dat je me het document kunt mailen?
    Hartelijke groet, Stéphanie

    Beantwoorden
  6. hoi Linda,

    ik wilde het het bulletjournal graag downloaden maar dat lukt niet.
    Er komt niks binnen.
    Is het ook mogelijk dat je me deze mailt ?

    Graag hoor ik van je .
    Bedankt!

    Eliane Sipma

    Beantwoorden
  7. Hey ..
    Leuke blog .. wil ook een bullet journal beginnen, lijkt me leuk en praktisch ;)
    Helaas lukt ook mij het downloaden niet en zie ik lege pagina’s :(

    Groetjes Henrike

    Beantwoorden
  8. Hallo,
    Ik wil even zeggen dat je echt een fantastische blog hebt! Ik sukkel al een aantal jaren met uitstelgedrag. Mijn psychologe en studiebegeleider hebben mij al enorm veel geholpen en ik maak al gebruik van de deskplanner van de hema maar ik blijf het moeilijk vinden. Ik ben vandaag per toeval op deze post gebotst en vind je volledige blog echt super. Ik denk dat ik hier ook heel wat tips zal vinden die mij weer een stapje vooruit zullen helpen met plannen en deadlines halen. Net op tijd voor de examens! :-)
    Hartelijk bedankt!
    Jana

    Beantwoorden
    • Hoi Jana, bedankt voor je leuke reactie!! En het ís ook heel lastig. Ik hoop dat je wat kan met de tips hier op de blog en mocht je nog vragen hebben of suggesties voor specifieke onderwerpen voor nieuwe blogposts, laat het maar weten! Heel veel succes met je examens!

      Beantwoorden
  9. Ik zou best wel een Bullet Journal willen. Meer voor het tekenen en versieren dan dingen opschrijven, ookal ben ik enorm vergeetachtig. Vraag mij alleen af of het niet enorm “kinderachtig” is voor een 40+ met 2 bijna volwassen kinderen.

    Beantwoorden
    • Nee joh! Op YouTube vind je de prachtigste bullet journals en die worden echt niet gemaakt door kinderen (de meeste dan). En ook op Pinterest vind je heel veel inspiratie en andere fanatieke bullet journalers die daar inspiratie bewaren! Als het je wat lijkt zou ik het zeker een keertje proberen. En ook een creatief bullet journal kan helpen bij het beter onthouden ;-).

      Beantwoorden
  10. Dankjewel Linda !!! Dat is wat mij wel verbaast dat de mensen die zo een journal hebben allemaal prachtige handschriften hebben en mega creatief zijn. Ik denk dat ik er maar gewoon 1 ga kopen. En als het niet bevalt kan ik hem gebruiken als tekenschrift. Hahahaha

    Beantwoorden
    • Hoi Ans, welke link bedoel je precies? De link om het bestand te downloaden nadat je het formulier hebt ingevuld? In dat geval zou je eens kunnen kijken in de map Downloads op je computer. Als het goed is wordt het bestand namelijk automatisch gedownload, en bij de meeste mensen opgeslagen in die map. Ik hoor graag of dat bij jou ook het geval is, anders ga ik kijken wat er aan de hand is!

      Beantwoorden
    • Hoi Monique, leuk dat je geïnteresseerd bent! Het is een PDF bestand, dus dat zou je in principe op elk apparaat moeten kunnen downloaden. Heb je het al via de computer geprobeerd of lukt het dan ook niet? Laat maar even weten!

      Groetjes, Linda

      Beantwoorden
  11. Hoi Linda,

    Klopt het dat er geen downloadlink in beeld komt? er staat, klik hieronder om te downloaden, maar ik zie geen link of bestand verschijnen.

    Vriendelijke groet, Karin

    Beantwoorden
    • Hoi Karin, er was inderdaad iets mis gegaan bij de update waardoor de link niet meer in beeld kwam. Als het goed is moet het nu opgelost zijn! Mocht het nog steeds niet lukken, laat het je even weten? Dan ga ik een andere oplossing zoeken!

      Beantwoorden
    • Hoi Judith, er was inderdaad iets mis gegaan bij de update waardoor de link niet meer in beeld kwam. Als het goed is moet het nu opgelost zijn! Mocht het nog steeds niet lukken, laat het je even weten? Dan ga ik een andere oplossing zoeken!

      Beantwoorden
    • Hoi Tabitha, er was inderdaad iets mis gegaan bij de update waardoor de link niet meer in beeld kwam. Als het goed is moet het nu opgelost zijn! Mocht het nog steeds niet lukken, laat het je even weten? Dan ga ik een andere oplossing zoeken!

      Beantwoorden
    • Hoi Gonnie, bedankt voor je reactie! Wat begrijp je niet helemaal? Het klopt inderdaad dat je ‘een boekwerk’ krijgt als je fanatiek gebruikmaakt van deze methode, want je schrijft alles op papier :-)

      Beantwoorden
    • Hoi Peggy, bedankt voor je reactie! De reacties zijn in principe niet bedoeld voor reclame, maar ik zal ‘m laten staan voor als lezers van dit artikel er interesse in hebben!

      Beantwoorden

Plaats een reactie