Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Alles over kernkwaliteiten


Ik schreef al eens eerder dat ik het soms wel leuk vind om bewust stil te staan bij wie ik nu eigenlijk ben. Een soort “o ja”-moment krijg je dan. Je herkent je vaak in dingen waar je niet eerder bij stil stond. Een hele tijd geleden leerde ik over “kernkwaliteiten”, ook wel eens kernkwadranten genoemd. Het gaat erom dat er bij elke kwaliteit die je hebt een valkuil, allergie en uitdaging hoort. Deze theorie is ontwikkeld door Daniel Ofman.

Wat zijn dat dan; kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen?

Een kernkwaliteit is natuurlijk een van jouw goede eigenschappen: iets waar je goed in bent. Een valkuil is het struikelblok van je kwaliteit, een allergie is het tegenovergestelde van jouw kwaliteit en dus hetgeen waar je je bij anderen aan kan ergeren. De uitdaging is het positief tegenovergestelde van de valkuil, en dus een punt waar jij nog meer aan kunt werken. Om het iets helderder uit te leggen staat het hier in een diagram:

Kernkwaliteiten1

Om een voorbeeld te geven: het kan zijn dat jij erg behulpzaam bent. Dat is dan je kernkwaliteit. Wanneer je daarin doorslaat, kan het zijn dat anderen je als bemoeizuchtig gaan zien: de valkuil. Waar jij je als behulpzaam persoon dood aan kunt ergeren, is wanneer mensen onverschillig zijn en zich totaal niet om anderen bekommeren. De allergie. Jouw uitdaging, om ervoor te zorgen dat je niet als bemoeizuchtig gezien wordt, is dat je wat vaker moet los laten. Dat ziet er dan zo uit:

Kernkwaliteiten2

Hoe ontdek ik wat mijn kernkwaliteiten zijn?

Je kunt natuurlijk gaan nadenken over jouw sterke eigenschappen, maar het mooie van deze theorie is dat je juist ook kunt denken aan eigenschappen waar jij je aan irriteert, oftewel je allergie. Bijvoorbeeld arrogantie (kernkwaliteit: bescheidenheid), pessimisme (kernkwaliteit: enthousiast) of passief gedrag (kernkwaliteit: gedrevenheid).

Ook kun je aan de mensen om je heen vragen aan welke eigenschappen van jou zij zich wel eens ergeren, bijvoorbeeld onderdanigheid (kernkwaliteit: aanpassingsvermogen), overmoed (kernkwaliteit: durf) of sentimenteel zijn (kernkwaliteit: empathie). Dat zijn jouw valkuilen.

Verder kan een eigenschap die jij graag meer zou willen bezitten iets zeggen over je kwaliteiten, want dat is waarschijnlijk je uitdaging. Misschien wil je graag wat kritischer zijn (kernkwaliteit: loyaal zijn), wat creatiever zijn (kernkwaliteit: efficiënt te werk gaan) of beter kunnen relativeren (kernkwaliteit: overtuigd zijn).

Aan de slag

  1. Denk na over wat mogelijke kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën of uitdagingen van jou kunnen zijn en schrijf alle ideeën op. Vraag eventueel aan mensen om je heen hoe zij jou zien.
  2. Hang al je ideeën aan bijbehorende kwaliteiten. Op de website van Patrick Schriel vind je handige lijsten met welke kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen bij elkaar passen. Je kunt ze letterlijk overnemen of je erdoor laten inspireren.
  3. Kies vijf kernkwaliteiten uit die je het best bij jou vind passen.

Wat kan ik hiermee?

Naast dat je waarschijnlijk het “o ja”-moment krijgt waar ik het in het begin al over had, kun je kennis over jouw kernkwaliteiten ook gebruiken om uit te leggen wat voor persoon jij bent. Of gebruik ze op je CV.

Ook kan het je inzicht geven over hoe je omgaat met anderen. Erger je je bijvoorbeeld altijd aan je drammerige collega, klasgenoot of vriendin (allergie)? In plaats daarvan kun je het ook waarderen dat ze daadkrachtig is en initiatief neemt (jouw uitdaging). Daarnaast ergert zij zich misschien wel aan jouw passiviteit (jouw valkuil), terwijl je eigenlijk gewoon geduldig bent (kernkwaliteit). Misschien kun je haar daadkracht de volgende keer waarderen en er juist iets van opsteken, in plaats van je alleen maar irriteren. Make the world a happy place!

Wie doet er mee en maakt een lijstje van kernkwaliteiten? Dat doe je natuurlijk voor jezelf, maar ik ben wel benieuwd: herken jij je in de valkuilen, allergieën en uitdagingen die bij jouw kwaliteiten horen?

Voor dit artikel maakte ik gebruik van informatie van Gertjan Schop, WSJN, Patrick Schriel, Lancelots en 123Management.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

4 gedachten over “Alles over kernkwaliteiten”

  1. wat een ontzettend leuke post. Ga er vanavond eens even goed over nadenken. Ik ben redelijk allergisch voor passieve mensen dus misschien heb ik mijn kernkwaliteit dankzij jou voorbeeldje wel ontdekt! Gaaf

    Beantwoorden

Plaats een reactie